Wnętrze tygodnia

Mieszkanie z widokiem na wrocławskie Nadodrze

Jasne, przestronne i nowoczesne. Mieści się w budynku uznanym za najładniejszy obiekt mieszkalny we Wrocławiu. To z pewnością inspiruje, ale i zobowiązuje. To dwupoziomowe mieszkanie mieści się przy Kurkowej 14 na wrocławskim Nadodrzu. Budynek, w którym  się znajduje, jest jednym z pierwszych otwartych na rzekę obiektów w tej części miasta, zaprojektowanym przez studio architektoniczne Maćków Pracownia Projektowa. Inwestycja zajęła w tym roku pierwsze miejsce w konkursie „Piękny Wrocław” w kategorii „Budynek mieszkalny wielorodzinny”, którego organizatorami są Prezydent Wrocławia wraz z Towarzystwem Miłośników Wrocławia.

wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze-7

 

Zanim mieszkanie zyskało swój obecny wygląd, przeszło gruntowną metamorfozę. Pierwotnie składało się z salonu z aneksem kuchennym, łazienki na pierwszym poziomie oraz sypialni na piętrze i robiło wrażenie znacznie mniejszego niż jego faktyczne 85 metrów kwadratowych. Optymalizacji przestrzeni mieszkalnej podjęła się Pracownia 3XA. Najważniejszym założeniem było funkcjonalne podzielenie wnętrza tak, żeby uzyskać jak najwięcej miejsca, a powstałe pomieszczenia mogły spełniać wymogi mieszkającej tu rodziny. W konsekwencji wydzielone zostały trzy sypialnie, dwie łazienki, strefa gabinetu oraz część dzienna z otwartą kuchnia i salonem.

wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze-1

Dominującym i podstawowym kolorem w mieszkaniu jest biel widoczna na posadzce z żywicy cementowej, ścianach i meblach. Materiałem uzupełniającym jest sklejka, która ma za zadanie ocieplić klimat wnętrza. Głównym motywem projektowym stały się drewniane ramy zastosowane w każdym pomieszczeniu. Są one zarówno dekoracyjne, jak i funkcjonalne.

wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze-2

Elementem najbardziej przyciągającym wzrok jest minimalistyczna klatka schodowa prowadząca na wyższy poziom, w całości zabudowana sklejką. Stopnice i ściany pokryte tym materiałem tworzą ramę odcinającą się w białej przestrzeni. Podschodzie jest wykorzystane na małe pomieszczenie gospodarcze, w którym znalazły się zabudowana lodówka idodatkowe szafki.

wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze-4

Wystrój mieszkania stylistycznie nawiązuje do architektury budynku, w którym się znajduje, a także jego okolicy, czyli ogólnodostępnego miejskiego placu łączącego się z bulwarem spacerowym wzdłuż rzeki. Nie jest to kolejna ogrodzona od świata inwestycja deweloperska, lecz integralna część miasta. Plan zagospodarowania terenu wokół całego kompleksu harmonijnie stopił się z linią brzegową rzeki. Bryła budynku tworzy swoistą bramę dzielnicy Nadodrze i jest wzorcowym przykładem harmonijnego współistnienia nowoczesnej architektury z zabudową sprzed stu lat.

wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze

Budynkom przy Kurkowej 14 dodatkowego sznytu dodaje sztuka. Dzięki przeznaczeniu jednego procentu budżetu inwestycji budowlanej na sztukę współczesną na patio znalazła się rzeźba Jarosława FlicińskiegoCream flows with curls“. To pierwsza kompozycja o charakterze rzeźbiarskim stworzona przez gdańskiego malarza. Ścianę w lobby wejściowym ozdobił mural inspirowany starymi szyldami z dawnego Nadodrza, wykonany przez wrocławską grupę kolektyf.com. Na placu przed wejściem do sąsiadującego z budynkiem biurowca Dubois 41 stanęła niedawno kolejna rzeźba wrocławskiego artysty Krystiana Trutha Czaplickiego – “Wrocław 2016”.

wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze-3 wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze-4 wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze-5 wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze-6 wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze-8 wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze-9 wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze-10 wnetrze-tygodnia-mieszkanie-z-widokiem-na-wroclawskie-nadodrze-11

źródło: www.elle.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *